Prețurile apartamentelor din Cluj l-au speriat pe un spaniol. Trăiește de șapte ani în România, dar spune că încă nu s-a obișnuit cu piața imobiliară de la noi. De fapt, pentru Miguel (37 de ani), „lucrurile ciudate”, așa cum le numește el, au legătură cu prețurile apartamentelor.
Concret, spaniolul consideră că sunt atât de mari încât uneori depășesc în valoare chiar și orașe mult mai căutate.
În ultimii ani, Clujul nu doar că s-a dezvoltat până la un nivel extrem de ridicat, dar a întrecut și Bucureștiul în anumite privințe. De exemplu, pe piața imobiliară, prețurile din Cluj rivalizează cu cele din Capitală, ba pe alocuri sunt chiar mai mari!
S-a lămurit de asta și Miguel, cel care a venit prima dată în țară la noi ca angajat (manager) al unei mari firme spaniole. Și cum planul de acasă nu întotdeauna se și înfăptuiește, cei doi ani pe care inițial trebuia să-i petreacă pe meleagurile noastre s-au transformat în șapte. Iar Miguel s-a însurat cu o frumoasă româncă, și-a întemeiat o familie și a început să cunoască traiul românesc. Cu bune și cu rele4
„M-am căsătorit aici cu o româncă, iar pentru că oraşul Cluj e foarte frumos şi e la un nivel mai ridicat decât restul ţării am decis să rămân. Îmi place România, îmi place mult Clujul, dar şi Oradea sau Braşovul, România chiar e o ţară frumoasă. Dar nu totul e idilic, m-am izbit şi de câteva lucruri ciudate”, spune spaniolul.
Despre ce „ciudăţenie” vorbește? Prețurile apartamentelor din Cluj, care pur și simplu l-au speriat pe Miguel! „De multe ori văd în Cluj preţuri mai mari decât în Barcelona sau Palma de Mallorca. Ştiu că Clujul e al doilea oraş al ţării economic şi cultural vorbind, dar preţurile sunt oricum exagerate. De exemplu, când am vrut să-mi iau un apartament, am realizat că preţurile sunt de multe ori mai mari decât cele din marile oraşe spaniole!”, afirmă Miguel.
„Şi mai tare m-a uimit că erau apartamente la marginea oraşului la preţuri comparabile cu cele din zona centrală sau semicentrală din Barcelona. Când mi-a prezentat un agent imobiliar preţurile, am realizat că în Barcelona găseam la banii ăştia şi în centru!” – Miguel, cetățean spaniol stabilit în Cluj-Napoca.
Și, totuși, aruncând o privire pe ofertele de pe piața imobiliară, se prea poate ca Miguel să aibă motive întemeiate pentru care s-a speriat. De exemplu, o garsonieră tip studio, într-o zonă centrală a Clujului, se vinde și cu 157.000 de euro! Iar un apartament cu trei camere, „amenajat la standarde de lux” (conform anunțului de pe olx.ro), poate ajunge și la 530.000 de euro!